Fråga 2021/22:1799 Asfalt på våra vägar

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Det har framkommit oroväckande signaler om att Trafikverket stoppar flera planerade underhåll av vägar på grund av höga asfaltspriser.

Då sommaren är högsäsong för asfaltläggning blir detta minst sagt bekymmersamt. Bilden delas av Trafikverket, som bekräftar att de tvingas prioritera bland de planerade renoveringarna och har fått stoppa många av säsongens arbeten.

Enligt uttalande från den nationelle samordnaren för asfaltsbeläggningar på Trafikverket så kommer Trafikverket att få flytta åtgärder framför sig till nästa och kommande år.

Att inte underhålla vägarna kan betyda ytterligare kostnadsökningar på sikt eftersom vägarna kan bli så dåliga att de i stället måste totalrenoveras, vilket är djupt oroande då det riskerar att urholka den nationella infrastrukturplanen ytterligare.

Det krävs som jag ser det ökat fokus på vägunderhållet, som redan är kraftigt eftersatt. På många håll är hastighetsgränserna redan i dag nedsatta för att spara underhållskostnaderna i stället för att öka säkerheten, vilket är helt bakvänt.

Jag noterar avslutningsvis att risken för att svenska bilister kommer att få räkna med sämre vägar framöver är uppenbar. Detta då Socialdemokraterna under två mandatperioder vid regeringsmakten fokuserat på att utöka antalet tjänstemän på Trafikverket med hela 48 procent i stället för på underhåll av och investeringar i vägnätet.

Mot bakgrund av ovan vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att underhållet av svenskt vägnät inte kommer att bli förskjutet i tid och därmed påverka kvaliteten på det vägnätet?