Fråga 2021/22:1797 Resor för organhandel

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Försäljning och handel med organ är i dag olagligt i Storbritannien. Dock har det fram till nyligen inte funnits någon lag som hindrar brittiska patienter att själva resa till andra länder för transplantationskirurgi. Nu har detta dock ändrats, kort efter att en kinesisk kirurg i exil har kunnat vittna om att han tvingats skära ut njurarna och levern på en avrättad fånge. Detta är dock bara ett av väldigt många bevis för vilken fruktansvärd verklighet vi ser i Kina och andra länder, där mänskliga organ kommit att bli en så lukrativ vara att människor slaktas enbart för organens skull, och dessa säljs till högstbjudande.

Offren, ofta i form av samvetsfångar såsom falungonganhängare eller uigurer, får sina kroppar uppskurna (vissa medan de fortfarande lever) för att deras njurar, lever, hjärtan, lungor eller andra organ ska tas bort färska och förvandlas till varor för försäljning.

Lagstiftningen från april i år följer en rapport (Do No Harm: Mitigating Human Rights Risks When Interacting with International Medical Professionals and Institutions in Transplantation Medicine”) av den internationella människorättsadvokatbyrån Global Rights Compliance, vilken också belyste omfattningen av den illegala internationella organhandeln. Kina lyfts fram som ett värsta scenario, där bevis avslöjar ett statligt organskördsprogram som beräknas ha ett marknadsvärde på nästan 800 miljoner brittiska pund per år.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson önskas mot bakgrund av detta svara på följande:

 

Hur ser ministern på den brittiska lagstiftningen som förbjuder resor för att köpa mänskliga organ, och vad avser han att göra i syfte att från svensk sida motverka den fruktansvärda organhandeln?