Fråga 2021/22:1794 Straff för våldtäkt

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under flera år pågick hänsynslösa våldtäkter, som dessutom filmades, av ett i dag 33-årigt vårdbiträde. Offren var demenssjuka åldringar som tillbringade sin sista tid i livet på ett äldreboende i Lerum. Det handlade alltså om sköra och försvarslösa människor som saknade möjlighet att värja sig från förövaren. Få kan ens förstå den fruktansvärda fasa dessa människor kände, när en person som hade till uppgift att hjälpa dem i deras sista tid i livet istället gjorde tillvaron till en fruktansvärd mardröm.

Inte nog med den kränkning dessa människor utsatts för. Filmerna på övergreppen spreds senare på olika porrsajter på internet, och det är till viss del dessa som gjort att han nu (mot sitt nekande) kunnat dömas.

Vad blev då domen? Sju år och sex månaders fängelse. Det är alltså vad samhället menar är rimligt för ett unikt brutalt brott mot en lång rad målsägande, som dessutom befann sig i en synnerligen utsatt situation. Av de 24 grova våldtäkter som gärningsmannen åtalats för kunde han dömas för 19. Antalet övergrepp kan rimligtvis vara ännu större, men om man enbart räknar dessa 19 innebär det mindre än fem månaders fängelse per grov våldtäkt mot en åldring. Trots ett tämligen dåligt cv beträffande sina ansvarsområden kan inte ens justitieminister Morgan Johansson tycka att det är rimligt.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson önskas mot bakgrund av detta svara på följande:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att skärpa minimistraffen för den typ av brott som beskrivits, eller är han nöjd med rådande straffskala?