Fråga 2021/22:1782 Anläggningslagens ersättningsregler

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Med den nya lagstiftningen 43 § a i anläggningslagen ska det från och med den 1 juli 2022 bli enklare att ändra andelstal.

Lantmäteriet antog 2015 nya interna anvisningar för tillämpning av lagens ersättningsbestämmelser. De 40 lantmäterimyndigheterna utreder numera anläggningens värde, trots att det inte efterfrågas av parterna.

Ett stämmobeslut om ändring av andelstal får samma rättsverkan som ett beslut vid en förrättning när ändringen godkänns av lantmäterimyndigheten. Det innebär att ersättningsfrågan även i dessa fall behöver utredas av vägföreningen, trots att berörda är överens om att ersättning inte ska utgå.

Lagstiftningen uppfattas av fastighetsägarna vara inkonsekvent; exakt likadana situationer får helt olika rättsföljder för den enskilde och den förvaltande föreningen när andelstal skall ändras, avhängigt om det är 24 a § eller 43 § och 43 a § AL som tillämpas.

Riksförbundet Enskilda Vägar (REV) har i en skrivelse till regeringen för över ett år sedan (den 14 maj 2021) föreslagit en ändring av ersättningsreglerna i 37–39 §§ AL. Ett enkelt sätt att åstadkomma önskvärd ändring är att ersättningsreglerna görs dispositiva. Och för de fall där sakägarna inte kan enas bör därtill ytterligare ett skälighetsrekvisit införas vid tillämpningen.

Starka skäl finns för en reformering av regleringen för ersättning vid inträde/utträde eller vid förändringar av andelstal i anläggningssamfällighet.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

När beräknar ministern att beredningen av REV:s brev är slutförd på departementet, och vilka åtgärder kommer att följa med anledning av REV:s förslag?