Fråga 2021/22:1779 Statsrådens beteenden på sociala medier

av Markus Wiechel (SD)

till Statsminister Magdalena Andersson (S)

 

På Sveriges nationaldag den 6 juni lämnade undertecknad in en fråga (2021/22:1694) till statsminister Magdalena Andersson som rörde vilka åtgärder hon avsåg att vidta i syfte att förhindra att hennes statsråd inte skulle fortsätta dela falsk och vilseledande information, vilket som bekant har varit ett vanligt förekommande fenomen från den sittande regeringens företrädare.

Ironiskt nog kom den mer eller mindre icke-sägande återkopplingen från justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, som kan anses vara en av de värsta förbrytarna avseende dåligt omdöme på sociala medier. Twitterministern Johansson menade att var och en bör vara vaksam på att otillbörlig informationspåverkan förekommer, vilket antyder att man från regeringens sida inte tycks bry sig det minsta om huruvida dess företrädare uppför sig klandervärt på sociala medier genom desinformation.

Frågan om hur regeringsföreträdare agerar på sociala medier är fortfarande fullt relevant, och sorgligt nog är vi många som befarar att socialdemokratiska statsråd kommer att fortsätta bete sig illa under valrörelsen. En tydlig fingervisning över vilken nivå statsråden lägger sig på är när klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (den 27 juni 2022) delar en skärmdump på mikrobloggen Twitter med antydan att Kristdemokraternas partiordförande Ebba Busch är fascist. Detta genom att citera komikern Henrik Schyffert, som i sin tur citerat Charlie Chaplin (”Den bästa kritiken jag nånsin fått är att fascisterna hatar mig”).

Det man kan fråga sig är i vilka västerländska demokratier, annat än Sverige, som det får passera närmast obemärkt förbi att ett statsråd kallar en partiledare för ett kristdemokratiskt oppositionsparti för fascist. Att ett sådant statsråd får fortsätta är närmast obegripligt, än värre är att regeringschefen inte ens kommenterat detta.

Statsminister Magdalena Andersson önskas därför svara på följande fråga:

 

Var menar statsministern att gränsen går för vad statsministerns statsråd får säga om politiska motståndare på sociala medier, och avser statsministern vidta några åtgärder mot bakgrund av vad som framförs ovan?