Fråga 2021/22:1763 Underlag för ansökan om gruvdrift

av Betty Malmberg (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

I gruvnationerna Kanada och Australien är börsnoterade bolag skyldiga att publicera samtliga tekniska och ekonomiska rapporter, från förarbetet inför en eventuell gruvstart till färdigställande av gruva, på webbplatsen sedar.com. Det är en viktig funktion som ger företagets aktieägare, finansinspektion och sakägare möjlighet att följa och kontrollera processtegen fram till färdig gruva. Det ger även ovannämnda intressenter möjlighet att följa de ekonomiska förutsättningarna så att finansiering är säkerställd i projektets olika skeden. Sverige saknar en liknande funktion.

I Sverige bygger miljötillståndet bara på det första steget i dessa nationers första processteg. Detta steg är lika i grunden för både Sverige och dessa nationer och kallas Scoping Study eller Preliminary Economic Assessment (PEA). Detta steg är bara noggrant till ± 50 procent. I Kanada och Australien måste de efterföljande stegen fram till miljögodkännande och finansiering genomföras med transparens i två steg fram till en noggrannhet på ± 10 procent. De två sista stegen är det ingen i Sverige som bryr sig om. En gruva kan alltså få ett miljötillstånd och startas på en nästan obefintlig sannolikhet att vara lönsam.

Dessa skillnader i grundlighet och krav på dokumentation kan få avgörande konsekvenser för miljön. Den bristande transparensen försvårar också för sakägare och aktieägare att följa processen, då bolaget under projektets gång kan leverera nya underlag som inte beaktar bland annat äldre information.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att regelverket som styr koncessionsfrågorna i Sverige ska leva upp till internationell standard?