Fråga 2021/22:1756 Utlämningen av Julian Assange

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det har nyligen meddelats att australiske journalisten Julian Assange av Storbritannien ska utlämnas till USA, för att där ”ställas inför rätta” för något som där kallas ”spioneri”. Vad Julian Assange gjort är att han har haft kurage som få när det gäller att avslöja USA:s krigsförbrytelser under Irakkriget. Den stat som nu avser att utlämna Assange var även den delaktig i detta folkrättsvidriga krig. Fallet Julian Assange handlar således om två krigsförbrytare som stöttar varandra mot en enskild människa. Det är förbrytare som gör allt för att få till ett av de mest uppenbara justitiemorden i vår moderna historia. 

Sverige är inte oskyldigt i detta sammanhang utan var väl insyltat i förspelet till denna långa och rättsvidriga historia. Vad det ytterst handlar om är inte om ”spioneri” utan också den fria och sanningssökande journalistikens möjligheter att verka. När man tar del av hur fallet Julian Assange hanterats ställer man sig följande fråga: Vad är det för exempel man vill statuera – vilken kultur är det man vill skapa? Svaret är tydligen tystnads kultur! Den fria och sanningssökande journalistiken är grundvalen för vår demokratin och våra mänskliga rättigheter. Sveriges regering måste för sin egen skull och för Julian Assanges skull göra sitt yttersta för förhindra att han utlämnas till USA och verka för hans snara frigivning. Även om Storbritannien inte längre är med i EU kan den svenska regeringen genom bilatera kontakter påverka den brittiska regeringen att ta upp fallet Assange, och Sverige kan även lyfta fallet inom Europarådet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad avser Sverige att göra för att det som anförs ovan om justitiemord på Julian Assange ska förhindras och för att han snarast ska friges?