av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)
Dåvarande statsrådet Jennie Nilsson lovade i en interpellationsdebatt förra våren att åka till Skåne och besöka området kring Höganäs för att göra sig en bild av det lokala perspektivet i frågan om det kustnära fisket.
Även en fråga om fisket i nordvästra Skåne ställdes till statsrådet Jennie Nilsson som svarade följande: ”Regeringen har sammantaget vidtagit flera åtgärder som syftar till att småskaliga fiskare ska få bättre förutsättningar att på lång och kort sikt kunna fortsätta bedriva och utveckla sin verksamhet i syfte att bidra med positiva effekter för kustsamhällena.” Det uttalandet har slutat med förbud, och inget besök har ägt rum.
Därför samlades den 28 maj en hel sal med husbehovsfiskare, fiskare och fritidsfiskare tillsammans med båtbyggare (nordisk träbåtstradition) i Höganäs. Med på mötet fanns representant från SLU på länk, och från Havs- och vattenmyndigheten, HaV, deltog man på plats. Politiker från lokal, regional och riksnivå deltog.
På en rak fråga som löd om frågeställningen från EU var formulerad utifrån att man från svensk sida ska förbjuda det husbehovsfisket i de svenska små samhällena eller man ska värna tumlarna svarade representanten att det var att värna tumlarna.
Det småskaliga kustnära husbehovsfisket som myndigheten sedermera rekommenderat regeringen att stänga ned och förbjuda är ett påstående som saknar evidens enligt såväl SLU som HaV då det utgör en viktig del av den svenska kulturhistorien. Levande landsbygd och kust påverkas därmed negativt.
Det finns otroligt mycket kunskap hos dem som ägnar sig åt husbehovsfiske lokalt, och observationer från snorkling vid Hallands Väderö och Kullen visar att vattnen inte skiljer sig åt. Man vet att bestånd av säl och skarv finns runt Hallands Väderö men inte vid Kullen. Det syns tydligt i fiskelivet. Frågan om proportionalitet i beslut för att förbjuda husbehovsfisket och utan att det gjorts evidensbaserad analys är två frågor som väcker frågor om de underlag som ligger till grund för beslut hos regeringen.
Det är sedan tidigare förbjudet att fiska i större delen av naturreservatet skånska Kattegatt. Kulla- och Bjärehalvöarna förlorade 45 procent av sina fiskevatten när reservatet infördes. Myndigheten lyfter fram olika bevarandevärden i sitt förslag såsom förekomsten av tumlare, knubbsäl och gråsäl. Men enligt den så kallade rödlistan som publicerades förra året betraktas både tumlare och knubbsälar som livskraftiga i Västerhavet, och gråsälen likaså.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:
Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att möjliggöra fortsatt fiske i dessa områden så att inte det levande kustfisket dör ut?