Fråga 2021/22:1743 Avgiften för egenkontroll och tillsyn av fartyg

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

När man besiktigar bilen kostar det cirka 500–600 kronor, och det genomförs av en utförare som har personal och egna lokaler. När man ska ”besiktiga” en båt för turistverksamhet (”egenkontroll och tillsyn av fartyg som är 5–15 meter”) har det tidigare kostat 5 000 kronor, och besiktningen genomförs i form av egenkontroll, vilket innebär att Transportstyrelsen inte har några faktiska kostnader för själva kontrollen. Avgiften har nu höjts till 6 000 kronor, och kontrollen genomförs fortfarande av den enskilda företagaren i form av ett egenkontrollprogram.

När man jämför denna egenkontroll med fordonsbesiktningen är det svårt att se att 6 000 kronor är en skälig kostnad för att en enskild företagare skickar in en blankett där man själv genomför en egenkontroll på den egna båten. Det är också konstigt att myndigheten kan höja priset från 5 000 kronor till 6 000 kronor. Det är en 20-procentig höjning av en avgift som redan torde vara orimligt hög med tanke på arbetsinsatsen.

Jag vill därför fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Anser ministern att det är skäligt att båtar har en tio gånger så dyr besiktning som bilbesiktningen trots att Transportstyrelsen inte genomför något arbete med denna kontroll, och avser ministern vidta några åtgärder inom området?