Fråga 2021/22:1729 Rättssäkerhet avseende enskilda vägar

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I månadsskiftet april/maj släpptes en ny bok, Väg 801, av Ingegerd Edman. I denna bok beskriver författaren hur processen har varit avseende Trafikverkets förslag att föra över väg 801 från statlig väg till enskild väg. Samtidigt som boken beskriver ett enskilt fall har författaren jobbat in stycken som beskriver gällande lag och vad som gäller för alla vägföreningar.

När jag läser dessa delar är det uppenbart att SKL (nu SKR) och Trafikverket har olika uppfattningar om vilka vägar som är lämpliga att föra över till enskilt huvudmannaskap.

SKR:s linje är att enskilda väghållare bör ha ansvar för vägar på landsbygd med nytta främst för enskilda.

Trafikverkets linje är att enskilda väghållare bör ha ansvar för vägar på landsbygd med nytta främst för fastighetsägare i deras närhet. (Väg 801, Ingegerd Edman, sidan 69.)

Alla som läser dessa två meningar inser att det får oerhört stora konsekvenser för vilka vägar som kan föras över till enskilda väghållare. Om man anammar SKR:s tolkning är det endast vägar med privatfastigheter i direkt närhet som är lämpliga att drifta som enskild väg, medan i Trafikverkets tolkning kan det i princip handla om alla vägar på landsbygd. Det verkar dock inte finnas något regeringsprejudikat eller riksdagsbeslut som klarlägger vilken av dessa uppfattningar som har stöd hos politiken.

En annan fråga av generell karaktär som lyfts fram i boken är att vid tvist mellan enskild och Trafikverket är regeringen den instans som tar beslut. Detta kan på många sätt ifrågasättas utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv. Regeringen är den som styr över myndigheter via tillsättande av chefer samt regleringsbrev. Man kan därför fundera över om den som överklagar ett eventuellt överförande av en väg från staten till den enskilde känner att man får en rättssäker prövning.

Ett sätt att lösa detta på är att man låter kammarrätten eller någon av miljödomstolarna vara ansvarig för denna typ av ärenden, vilket skulle göra att det blir lättare för medborgarna att se vad som ligger till grund för olika bedömningar (prejudikat) över tid.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Ämnar ministern och regeringen att ta något initiativ till att se över nuvarande ordning i syfte att öka rättssäkerheten vid överförande av statlig eller kommunal väg till enskild väg?