Fråga 2021/22:1720 Kött från djur som slaktats i strid med svensk djurskyddslagstiftning

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Tisdagen den 14 juni fick den socialdemokratiska regeringen ett tillkännagivande från en riksdagsmajoritet genom bifall till bland annat en motion från undertecknad. Beslutet innebär att regeringen ska säkerställa att kött som köps in via offentlig upphandling framöver ska komma från djur som slaktats i enlighet med svenska djurskyddsregler.

Sverige är lyckligtvis ett föregångsland när det kommer till djurhållning och slakt, vilket vi både kan och bör vara stolta över. Vi sticker ut ur ett globalt perspektiv men kan samtidigt göra så mycket mer för att säkerställa en fullgod djurhållning såväl i Sverige som i övriga världen.

I Sverige är det sedan 1937 olagligt att utföra ritualslakt utan föregående bedövning, och det finns en stark tilltro i Sverige bland många konsumenter till svenskt kött. Dock är det svårare att köpa svenskt kött till exempelvis skolbespisningar, vård och omsorg eller andra offentliga verksamheter. Anledningen till detta stavas offentlig upphandling.

Då offentliga verksamheter måste förhålla sig till lagen om offentlig upphandling kan det i många fall vara importerat kött som vinner upphandlingen, mot bakgrund av att priset är lågt då det i de exporterande länderna saknas rimliga krav och rutiner för djurvälfärden. Det innebär således att den offentliga verksamheten tvingas förhålla sig till en ordning där en hög nivå av djurvälfärd missgynnas.

Mot bakgrund av detta önskas statsrådet Anna-Caren Sätherberg svara på följande fråga:

 

När kan vi förvänta oss att statsrådet återkommer till riksdagen med förslag som tillgodoser det tillkännagivande som riktats till regeringen om att allt kött som köps in via offentlig upphandling framöver ska komma från djur som slaktats i enlighet med svenska djurskyddsregler?