Fråga 2021/22:172 Transportbidraget

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Transportbidraget kan ansökas från Tillväxtverket om man driver företag i de fyra nordligaste länen i vårt land. Det går att söka för uttransporter av hel- och halvfabrikat som har genomgått betydande bearbetning. Vissa varor är dock undantagna. Transportbidrag går även att söka för intransporter av råvaror och halvfabrikat som ska genomgå betydande bearbetning i stödområdet.

Transporten ska ske på järnväg, i yrkesmässig trafik på väg eller till sjöss. Riksrevisionen har granskat transportbidraget och i sin granskning presenterar svidande kritik mot transportbidragets utformning och att det inte motsvarar företagens behov samt att det inte stimulerar till ökad förädlingsgrad. Dessutom sker ansökan om och avstämning av transportstödet två gånger per år, vilket innebär att alla företag får ligga ute med stora summor pengar innan de får ta del av transportbidraget.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att se över transportbidraget i syfte att underlätta för näringslivet i de fyra nordligaste länen genom att förenkla utformningen av det och göra det mer effektivt?