av Lorentz Tovatt (MP)
till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)
Den 7 april 2022 tillsatte regeringen Ulrika Liljeberg som särskild utredare för att stärka kommunernas incitament att tillstyrka vindkraft. Utredningen ska presentera sina slutsatser den 31 mars 2023. Det är mycket positivt att ett sådant arbete nu påbörjats.
I dagsläget är många kommuner kritiska till att bygga ut vindkraften lokalt. Under 2021 stoppades 78 procent av alla planerade vindkraftverk av kommunerna, enligt en sammanställning från Westander Klimat och Energi. Miljöpartiet vill därför införa en lokal elbonus, där staten betalar kommunerna för deras förnybara elproduktion. Syftet med detta är att kompensera de kommuner som redan i dag drar ett större lass än andra för att ge Sverige den el vi behöver för att klara elektrifieringen, men också för att uppmuntra fler kommuner att också i framtiden säga ja till ny förnybar elproduktion.
Miljöpartiets förslag betalar kommunerna 10 miljoner kronor för varje producerad terawattimme förnybar el som redan finns på plats och 30 miljoner kronor för varje producerad terawattimme förnybar el för all elproduktion som tillkommer innan 2030.
Under pressträffen där utredningens direktiv presenterades sa klimat- och miljöminister Annika Strandhäll: ”En viktig fråga (kommer) också vara hur situationen ska hanteras från nu, fram till dess att incitamentsystemet finns på plats. Här vill jag också vara tydlig. Regeringen kommer göra vad som krävs för att säkra fortsatt utbyggnad av förnybar energi, och vi ser över olika möjligheter för att förebygga en situation där kommuner tills vidare eller i väntan på utredningen avvaktar med att främja vindkraftsetablering.”
I mina möten med vindkraftsbolag hör jag att vissa kommuner nu avvaktar med att ge tillstyrkan fram tills incitamentutredningen presenterat sina förslag. Det problem statsrådet uttryckte en vilja att förebygga är på vissa platser redan verklighet.
Risken finns att utvecklingen fortsätter till dess att utredningens kommande förslag genomförts. Det skulle kunna kan innebära att vissa kommuner avvaktar med att ge tillstyrkan till 2024, eller ännu senare.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att kommuner inte ska avvakta med att ge tillstyrkan till dess att utredningen om kommunala incitament presenterat sina förslag?