Fråga 2021/22:1708 Uppföljning av tillkännagivande i betänkande 2019/20:JuU33 om vapenfrågor

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I justitieutskottet betänkande 2019/20:JuU33 riktade utskottet följande tillkännagivanden till regeringen: en översyn av vapenlagstiftningen, avskaffande av tidsbegränsade vapenlicenser, genomförandet av vapendirektivet ska ske på miniminivå, ny tillståndsmyndighet, snabbare handläggningstider i ärenden om vapenlicens, synnerliga skäl i vapenlagen, särskild brottsrubricering för vapensmuggling samt förenklad licenshantering vid vapenbyte.

Dessa tillkännagivanden handlar än en gång om förenklingar för landets laglydiga jägare, sportskyttar och samlare, bland annat genom att avskaffa tidsbegränsade vapenlicenser för laglydiga jägare och sportskyttar och genom snabbare handläggningstider i ärenden om vapenlicenser. Man skulle generellt se över vapenlagstiftningen. Detta så att rättsväsendet mer effektivt kan lägga viktiga resurser på att bekämpa organiserad brottslighet.

I tillkännagivandet pekar man också på att Sverige ska arbeta för att vapendirektivet inom EU ska genomföras på miniminivå. Detta för att tydliggöra för regeringen att det inte är riksdagens vilja att överimplementera detsamma, för det skulle innebära försvåringar för landets jägare och sportskyttar.

Att regeringen följer riksdagens tillkännagivanden, utan att gräva ned dem i utredningar och beredningar på Regeringskansliet, är elementärt för att visa respekt för svensk demokrati och politik. Det är trots allt folkets vilja genom kloka inspel om förändringar/förbättringar som ett tillkännagivande baseras på, och det ska högaktas. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag härmed ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit för att verkställa ovanstående tillkännagivande?