Fråga 2021/22:1704 Tidsbegränsade licenser för landets jägare och sportskyttar

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Riksdagen har vid upprepade tillfällen riktat tillkännagivanden till regeringen om att slopa de så kallade femårslicenser som i dag finns kopplade till legalt vapeninnehav. Tyvärr kan vi konstatera att tillkännagivanden kring vapenfrågor inte tas på allvar av regeringen. Att regeringen följer riksdagens tillkännagivanden, utan att gräva ned dem i utredningar och beredningar på Regeringskansliet, är elementärt för att visa respekt för svensk demokrati och politik. Det är trots allt folkets vilja genom kloka inspel om förändringar/förbättringar som ett tillkännagivande baseras på, och det ska högaktas.

Det är nu högst relevant att regeringen faktiskt redovisar vad den har gjort för att hedra de beslut som har fattats i Sveriges riksdag, alltså att regeringen på ett tydligt sätt redovisar hur man har arbetat för att verkställa demokratiskt fattade beslut som är till för att underlätta för jakt- och sportskyttesverige. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag härmed ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att avskaffa tidsbegränsade licenser för landets jägare och sportskyttar?