Fråga 2021/22:1698 Labbodlat kött

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

År 2020 blev Singapore världens första land att tillåta försäljningen av labbodlat kött genom att ett odlat kycklingkött från det amerikanska bolaget Eat Just gjorde premiär på marknaden. Sedan dess har flera företag med liknande ambitioner byggts upp, och med all sannolikhet kommer det inom en inte alltför snar framtid att dyka upp även i Europa. Det finns flera fördelar med det odlade köttet, som i dag produceras genom att djurceller får växa till i bioreaktorer. Dels har det odlade köttet potential att minska antalet djur som föds upp och slaktas, vilket bidrar till djurvälfärden, dels kan det finnas miljömässiga fördelar. Eftersom efterfrågan på kött i allmänhet är stor kan det labbodlade köttet bli något revolutionerande i framtiden.

I samband med godkännandet av Eat Justs försäljning av odlat kycklingkött fanns det globalt flera tiotals företag som arbetade med att ta fram labbodlat fisk-, nöt- och kycklingkött. Banken Barclays beräknade då att en ny nisch skulle kunna komma att vara värd närmare 1 200 miljarder kronor 2029.

Tyvärr kan det dock ta tid för den här typen av företag att få börja sälja sina produkter i Sverige, inte minst då det kommer att krävas en rad tillstånd. I EU är det den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, som bestämmer, och det lär ta minst 17 månader till godkännande från att en ansökan lämnats in. Även om köttet baseras på riktiga köttceller krävs det en säkerhetsgenomgång i syfte att fullt ut kontrollera säkerheten.

Mot bakgrund av detta önskas statsrådet Anna-Caren Sätherberg svara på följande fråga:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder i syfte att möjliggöra för en framtida svensk produktion av dessa köttprodukter eller på annat sätt snabba på processen för att detta djur- och miljövänliga alternativ ska nå Sverige?