Fråga 2021/22:169 Åtgärder för att minska chaufförsbristen

av Jimmy Ståhl (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vid ett möte med Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, och Sveriges trafikutbildares riksförbund, STR, på Gillinge halk- och riskutbildning påtalades att köer till uppskrivning för körkortsteori och uppkörning för körkort har ökat kraftigt. Detta främst i storstäder. Det framkom också att kommuner som hittills haft mindre problem med kötider nu började få detta då de i mer tätbefolkade städer söker tider i dessa kommuner, vilket ökar kötiderna även där.

Trafikskolorna får hård press på sig redan när elever skriver in sig i körskolan att försöka hitta en tid för både teori- och körprov. Detta för att eleverna inom rimlig tid ska få sitt körkort, vilket vid inskrivning kan ligga över ett halvår bort. Allt färre väljer att ta körkort via en trafikskola. I stället chansar en del med att de ska klara sin utbildning helt privat, vilket leder till att de flesta inte klarar teorin eller den praktiska delen, vilket leder till flera omprov. Andelen som inte klarar teori- och körproven har ökat stadigt sedan 2000, och tyvärr ser utvecklingen ut att hålla i sig. Färre klarar proven och väljer trafikskolor, vilket resulterar i kraftigt ökade köer hos Trafikverket.

Till detta skall läggas att regeringen med Miljöpartiet i spetsen gör vad den kan för att fördyra och försvåra ägande av bil. Ser vi till stadsmiljö byggs det fastigheter med förändrade parkeringstal, vägar blir smalare, bränslepriser skjuter i höjden, hastigheter sänks och skatten för nya bränslesnåla, säkra bensin- och dieselbilar har skjutit i höjden.

Det är oerhört viktigt att uppmuntra till att skaffa B-körkort då det är en förutsättning för att därefter bygga på körkortet till tyngre behörigheter för buss eller lastbil. Transportbranschen, oavsett det gäller persontransporter eller gods, påtalar att det kommer att bli problem med rekryteringen av chaufförer. Vi har också läst om den brist på chaufförer som Storbritannien har, både vad gäller transporter av mat och av bränsle. Butikshyllor gapar tomma, och det har förekommit slagsmål vid bensinstationerna om de sista dropparna bränsle.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur avser ministern och regeringen att arbeta för att Sverige inte ska hamna i samma situation som Storbritannien med en chaufförsbrist som drabbar landets invånare hårt?