Fråga 2021/22:1688 Nordiskt transportsamarbete

av Cassandra Sundin (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

En betydande andel av de ärenden som behandlas i utskottet för tillväxt och utveckling i Norden handlar om transporter och digitalisering. Nordiska rådet har under flera år enhälligt uppmanat de nordiska regeringarna att stärka och öka samarbetet på dessa områden genom att inrätta ett nordiskt ministerråd för transport. Trots detta har Nordiska ministerrådet inte följt den uppmaningen från Nordiska rådet.

Sett till den senaste tidens utveckling i vår omvärld blir det dessutom alltmer uppenbart att Nordiska rådets rekommendationer om förstärkt beredskap är någonting som är av högsta vikt att Nordiska ministerrådet tar fasta på och verkställer. Det gäller för samtliga områden i samhället där risker föreligger, exempelvis sjukvård, livsmedel, ekonomi och så vidare.

Det är tyvärr ett återkommande problem att ministerrådet inte tar hänsyn till de beslut Nordiska rådet fattar. En majoritet av rådets parlamentariker har alltså flera gånger gett stöd till förslag som Nordiska ministerrådet sedan inte valt ta in och verkställa. Den ignoransen skadar den demokratiska legitimiteten inom samarbetet och innebär en passivitet i viktiga frågor för Norden.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Avser regeringen att verka för att Nordiska ministerrådet följer Nordiska rådets uppmaning om ett ökat nordiskt samarbete inom transportinfrastruktur?