Fråga 2021/22:1686 Våld och hot mot personal i förskolan

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Larm och väktare är något som jag normal förknippar med brottsligheten i utsatta områden och hur enskilda eller företagare vidtar olika åtgärder för att öka säkerheten och tryggheten. Men vi ser också fortsatt problem inte bara när det kommer till brister i studiero i skolan, vilket Liberalerna uppmärksammat under många år, utan nu är även förskolans verksamhet i fokus.

Häromdagen rapporterades det från Göteborg där flera medarbetare inom förskolans verksamhet berättar om hotfulla situationer, att de blir kallade saker med mera. Än mer allvarligt är det att personer i den kriminella miljön börjat påverka verksamheten direkt eller indirekt genom att till exempel gömma vapen i närområdet.

Detta är tyvärr inte ett problem bara i Göteborg. I Västerås har jag de senaste åren vid ett par tillfällen uppmärksammat att droger göms i sandlådor i närheten av förskolor eller till och med på lekplatser och i sandlådor/buskage som ligger i förskolans verksamhetsområde.

Den här situationen kräver omfattande åtgärder, inte minst polisiära och brottsförebyggande. Men när det gäller förskolepersonalens arbetsmiljö och trygghet måste det till ytterligare åtgärder för att stoppa den här utvecklingen. Om inget aktivt görs kommer det bli ännu svårare att rekrytera rätt personal till denna viktiga verksamhet.

Mot bakgrund av detta vill jag därför fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Vilka initiativ avser regeringen att vidta för att förebygga hot och våld mot förskolans personal?