Fråga 2021/22:1684 Flerbarnstillägget

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I Sverige är vi lyckligt lottade, som ur ett globalt perspektiv har en oerhört generös föräldraförsäkring. Även om vi är många som gärna skulle se att den var än mer generös kan den i dag klassas som en av de bästa i världen. Därtill har föräldrar i Sverige rätten till barnbidrag, som också bör betraktas som en sedan länge etablerad del av familjens ekonomi. Tack vare detta stöd, som fördelas rättvist ut till samtliga föräldrar, blir det lite enklare för familjer, oavsett inkomst, att få vardagen att gå ihop. 

Utöver det grundläggande barnbidraget (1 250 kronor per barn) finns också ett flerbarnstillägg som betalas ut till de föräldrar som har två eller fler barn. Vid barn nummer två betalas 150 kronor extra ut som bidrag, vid barn nummer tre 730 kronor extra, och beloppet ökar sedan kontinuerligt för varje barn. En familj som har sex barn får hela 4 240 kronor i flerbarnstillägg. I kombination med barnbidraget får föräldrarna därmed ett direkt bidrag på hela 11 740 kronor till familjen i månaden (140 880 kronor per år), vilket dessutom är exklusive potentiella andra birdag, såsom ekonomiskt bistånd eller bostadsbidrag. Särsklit för personer som kan anses tillhöra redan utsatta grupper i samhället, blir det således en god affär att skaffa många barn i stället för att fokusera på att komma in i samhällsgemenskapen och arbetslivet. Det är inte minst orimligt att man från samhällets sida närmast har som incitament för föräldrar att inte bli inkluderade i samhället, vilket dessutom riskerar att leda till att barnen inte får samma chans till förebilder i sina föräldrar. 

Det är naturligtvis viktigt att barnhushållens ekonomi, så även hushåll med låga inkomster och många barn, är tillräckligt god. Det får dock inte vara så att det, som dagens system är utformat, kan leda till direkt motsatt effekt. Det är ett direkt svek mot kommande generationer.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Ardalan Shekarabi svara på följande:

 

Anser statsrådet att nämnda system med flerbarnstillägg är bra, eller kan vi förvänta oss åtgärder i syfte att förhindra att det försätter föräldrar i en situation där de inte kommer in i samhälls- och arbetslivet?