Fråga 2021/22:1681 Uppskjutning av nästa prövningsgrupp i den nationella planen för vattenkraft

av Rickard Nordin (C)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Den 23 mars i år beslutade riksdagen om ett tillkännagivande vari regeringen uppmanas att skjuta upp nästa prövningsgrupp för den nationella planen som ska inledas den 1 september. Anledningen är att åtgärdsprogrammen för vatten inte är beslutade och att de ansvariga myndigheterna inte fullt ut tar hänsyn till den lagstiftning och de riktlinjer som finns om undantag och riktvärden. I den första prövningsgruppen väntas utrivningar på 40 procent, vilket är långt mycket mer än vad som förutsågs i lagstiftningen. I propositionen som ligger till grund för lagstiftningen var det också tydligt att det väntades enstaka utrivningar och att dessa skulle minimeras.

Det fanns också tydliga besked om att verk med äldre rättigheter skulle slippa nyprövning och i stället kunna omprövas, som om de haft tillstånd. Det finns nu ett flertal rapporter om att länsstyrelserna, exempelvis i Västra Götaland, trots allt kräver nyprövning, detta trots att verken finns med i den nationella planen för vattenkraft. I en tid med höga elpriser och allvarligt säkerhetsläge är även den småskaliga vattenkraften ett viktigt tillskott, inte minst i södra Sverige, där de står för en betydande andel av effekten vid topplasttimmen. Det är därför viktigt att lagstiftningen får fullt genomslag i myndigheters bedömningar och att alla undantag som EU-rätten ger möjlighet till nyttjas fullt ut. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit och kommer att vidta med anledning av riksdagens tillkännagivande från den 23 mars 2022?