Fråga 2021/22:1678 Spridningstillstånd

av Rickard Nordin (C)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Det är en självklarhet att avbildningar av skyddsobjekt i form av filmer, fotografier och annat är straffbelagt. Vad som är mindre känt är att allt som filmas eller fotograferas från luften kräver spridningstillstånd för att delas – oavsett motiv. Det betyder att om jag flyger med en drönare i knähöjd och filmar mina egna skor för att sedan vilja lägga upp det i sociala medier, är ett krav att jag låter Lantmäteriet granska materialet innan. Förväntad svarstid är i skrivande stund 17 dagar. Det kan låta harmlöst för den som vill filma sina egna skor. Däremot sätter det effektivt käppar i hjulet för exempelvis nyhetsfotografering eller kommersiellt användande för att filma vissa sträckor och kunna analysera data för att sedan sprida dem vidare. Detta gäller trots att motiven är helt harmlösa och inte vare sig kränker integritet eller röjer försvarshemligheter. 

Det rimliga är givetvis att det är VAD som avbildas som är det relevanta, inte HUR det avbildas. Från Läppstiftet i Göteborg kan jag med handhållen kamera fotografera en stor del av staden för att sedan sprida det helt lagligt. Att med en drönare nå samma höjd och fotografera precis samma område för spridning är däremot olagligt. Det är tydligt att lagstiftningen inte följt med teknikutvecklingen.

Det är också tydligt att det orsakar stor arbetsbelastning hos Lantmäteriet helt i onödan, samtidigt som det omöjliggör exempelvis nyhetsrapportering som hade kunnat vara värdefull för allmänheten att ta del av. Lagstiftningen är föråldrad och bör därför justeras.

Min fråga till försvarsminister Peter Hultqvist blir därför: 

 

Anser ministern och regeringen att det är ett problem att material, oavsett motiv, behöver spridningsgranskas, och vad kommer regeringen i så fall att göra åt problemet?