Fråga 2021/22:1674 Ambassad i Mongoliet

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Mongoliet, ett land inklämt mellan de två auktoritära staterna Ryssland och Kina i nordöstra Asien, är i dag kanske mest känt som hem till härskande mongoliska ledare som Djingis khan och hans ättlingar som kontrollerade stora delar av östra Asien och Ryssland under medeltiden. Även om landet fortfarande domineras av en nomadiserande herdekultur ser vi hur invånarna värnar utbildning. Sedan 30 år tillbaka kan de dessutom stoltsera med att vara en välfungerande demokrati, med allt som det innebär.

Rent geografiskt utgör Mongoliet vidare ett mycket viktigt område, till följd av vilka grannar de i dag har. Samtidigt ser vi ett glesbefolkat land med enorma naturresurser i form av goda oljetillgångar, kol och metaller (koppar, järn och guld), samtidigt som potentialen att utnyttja förnybar sol- och vindkraft är enorm.

I dag hanterar den svenska ambassaden i Peking de ärenden som rör Mongoliet, även om det finns ett svenskt konsulat i huvudstaden Ulan Bator, dock utan utsänd representant. Det finns därmed goda skäl att stärka de diplomatiska förbindelserna, mot bakgrund av vilken potential som finns i landet i framtiden.

Utrikesminister Ann Linde önskas därför svara på följande fråga:


Kan vi förvänta oss att ministern verkar för en stärkt diplomatisk representation i Mongoliet, och hur ser hon på den befintliga lösningen?