Fråga 2021/22:1670 Återhållsamhet med vaccination

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 25 maj återkopplade socialminister Lena Hallengren på undertecknads fråga om varför hon inte vidtar några åtgärder för att samtliga som önskar vaccinera sig ska få göra det när det finns ett överskott på vaccin. Precis som tidigare under pandemin präglades svaret av att statsrådet inte ville ta ansvar. Hon menade att hon varken kunde eller skulle göra medicinska bedömningar.

Frågan handlade dock inte om att göra några medicinska bedömningar. Frågan handlade om att tillgängliggöra vaccin som redan finns i överskott till den svenska befolkningen. Det är en sannerligen angelägen fråga då det inte finns något skäl till att vara återhållsam, eftersom vi ser hur Sveriges vaccinöverskott leder till att stora mängder vaccindoser rent av måste kasseras. Frågan blir extra aktuell då det sannolikt kommer uppdaterade vacciner senare i år.

Det finns således ingen rimlig förklaring till att göra vaccinationsfrågan mer komplicerad än den är. Vidare är det tämligen märkligt att man som konsument i exempelvis USA kan vandra in i valfritt apotek för att få sin nästa vaccindos, medan vi i Sverige måste följa överbyråkratiserade regler som utan rimlig anledning stipulerats av Folkhälsomyndigheten.

Mot bakgrund av det ovanstående önskar jag att socialminister Lena Hallengren återigen svarar på följande fråga:

 

Vilka är skälen till att inte möjliggöra för samtliga att få sin nästa dos när det finns ett överskott på vaccin och stora mängder vaccin rent av riskerar att kasseras?