Fråga 2021/22:167 Kompetensförsörjningen vid landets domstolar

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Innevarande problematik med rekrytering av domare och övrig kompetens till landets domstolar är allmänt känd. Detta inte minst efter uppmärksammandet av den problematiska situationen vid Örebro tingsrätt, som dessutom fick fortgå trots flera varningssignaler. Eftersom det finns en brist på domare är goda arbetsmiljöer vid Sveriges domstolar önskvärt i syfte att locka fler domare till domartjänsterna, i stället för att riskera att bidra till motsatt effekt.

Sveriges tingsrätter står inför utmaningen att tillsätta domare i en tid där domare väljer att avsluta sina anställningar och det dessutom är få sökande till de utlysta domartjänsterna.

Brist på domare kan leda till längre handläggningstider och uppskjutna rättegångar. Med en ökande ärendehantering riskerar dessutom arbetsmiljön att försämras ytterligare för såväl ledning som övriga anställda på landets domstolar. Den negativa utvecklingen med brist på domare är minst sagt oroande.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att säkerställa en god kompetensförsörjning vid landets domstolar?