Fråga 2021/22:1664 UD:s samarbete med Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 19 mars lämnade Björn Söder (SD) in en skriftlig fråga (2021/22:1614) till utrikesministern angående forskningsinstitutet Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitiks (ISDP) kopplingar till diktaturen i Azerbajdzjan, mot bakgrund av att UD samarbetar med ISDP. I dag, den 1 juni, kom utrikesministerns återkoppling på frågan, som dock enbart bestod av ett konstaterande det inte finns några planer på att avbryta samarbetet med ISDP.

Även om utrikesministerns återkoppling var förvånansvärt tydlig i den bemärkelsen att man inte avsåg att vidta några förändringar mot bakgrund av de kopplingar som framkommit, saknades svar från ministern om hon anser att dessa kopplingar är problematiska.

Inte minst mot bakgrund av den omfattande korruption som blottats och som tydligt redogjorts för i Björn Söders fråga borde det vara angeläget att tydliggöra regeringens syn på att de kan ingå i ett mer eller mindre korrumperat samarbete och därtill bistått aktuell organisation med miljonbelopp.

När Blankspot, som avslöjat kopplingarna, vänt sig till UD för att få svar på några frågor om samarbetet har UD som svar hävdat att de enbart tagit del av ISDP:s rapporter, vilket är en helt annan bild än vad UD själva uppgett i sitt eget beslutsunderlag.

Utrikesminister Ann Linde önskas mot bakgrund av detta svara på följande:

 

Anser ministern att ISDP:s kopplingar till diktaturen Azerbajdzjan är problematiska och påverkar UD:s samarbete med organisationen, och avser ministern i så fall verka för att förändra samarbetet?