Fråga 2021/22:1662 Manipulerad reningsutrustning på lastbilar

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I en artikel i Dagens industri tas problemet med manipulerad avgasrening upp, och det kan röra sig om ett omfattande fusk. I artikeln framgår det hur enkelt det är att manipulera avgasreningen, och därmed ökar utsläppen av kväveoxider dramatiskt.

De fordon som är aktuella är de som har avgasreningssystem med SCR-teknik, och genom att använda SCR minskar utsläppen av skadliga kväveoxider med upp till 90 procent. SCR betyder ”selektiv katalytisk rening” och är en teknik som renar avgaserna från dieselmotorer. För att tekniken ska fungera krävs att Adblue-vätska sprutas in i avgassystemet. I dag finns tekniken i princip i alla personbilar och tunga fordon med dieselmotorer som godkänts mot de senaste Euro 6-kraven.

Genom att reningsutrustningen manipuleras påverkas miljön negativt, och de seriösa åkeriföretagen utsätts för en osund konkurrens. De som väljer att manipulera avgasreningen tillskansar sig ekonomiska fördelar gentemot de åkerier som säkerställer en god funktion hos den avgasrenande utrustningen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att stärka kontrollen av det misstänkta fusket med avgasrening på tyngre fordon?