Fråga 2021/22:166 Gravida kvinnors arbetssituation i ljuset av covid-19

av Roger Haddad (L)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Sedan den 29 september ger Folkhälsomyndigheten inte längre rekommendationen om hemarbete, och ett tungt ansvar vilar nu på svenska arbetsgivare att i det aktiva arbetsmiljöarbetet förebygga smittrisker på arbetsplatsen. Likaså vilar ett tungt ansvar på den lagstiftande makten, som genom att tillhandahålla de rätta verktygen i form av regelverk och dokument kan säkerställa att arbetsgivare ges rätt förutsättningar för att bedriva ett genomtänkt och effektivt arbetsmiljöarbete.

Dessvärre har den senaste tiden visat att de relevanta regelverken på området lämnar mycket att önska i termer av tydlighet. Särskilt tydlig har denna problematik varit avseende gravida kvinnors arbetsmiljö i ljuset av covid-19. På detta område har det uppvisats allt annat än tydlighet – tvärtom präglas de ansvariga myndigheternas kommunikation av rena motsägelser.

En särskild tolkningsproblematik har uppkommit avseende gravida kvinnor som är fullvaccinerade mot covid-19. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen anger att gravida som är fullt vaccinerade har samma skydd mot insjuknande i allvarlig covid-19 som övriga vaccinerade grupper.

Samtidigt gör Arbetsmiljöverket tolkningen att gällande föreskrifter uppställer ett krav på att en särskild och individuell riskbedömning ska göras av den gravida kvinnans möjligheter att arbeta på ett riskfritt sätt. Om arbetsgivaren konstaterat att risken att exponeras för viruset inte kan undanröjas, ska den gravida kvinnan enligt gällande regelverk förbjudas att arbeta av arbetsgivaren. I praktiken innebär detta att en arbetsgivare kan förbjuda en gravid kvinna från att arbeta oavsett om kvinnan är fullvaccinerad och utan beaktande av hennes inställning i frågan. Detta har resulterat i att tusentals gravida kvinnor har fått lämna sina arbetsplatser under pandemin. 

Att olika myndigheter ger olika direktiv som arbetsgivare kan tolka på olika sätt av är djupt problematiskt. Denna brist på rättssäkerhet för den enskilda arbetstagaren är oacceptabel, såväl ur ett rättighets- som ett jämställdhetsperspektiv. För många kvinnor innebär ett förbud mot att arbeta kännbara konsekvenser, såväl ekonomiska som sociala.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att förtydliga regelverket och samordna myndigheterna bättre så att inte gravida som en försiktighetsåtgärd riskerar skickas hem trots att de kan fortsätta arbeta?