Fråga 2021/22:1649 Rakel G2

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Räddningstjänst, ambulans, polis och annan samhällsviktig verksamhet kommunicerar i dag över Rakel (Radiokommunikation för enkel ledning). Rakel är ett tryggt och säkert kommunikationssystem men som dessvärre är ytterst utdaterat. Därför har det under en längre tid förts diskussion kring en ny generation av kommunikationssystem av motsvarande art – Rakel G2.

Dagens system är begränsat till talmeddelanden varför poliser med flera ofta tvingas bruka privata mobiltelefoner för att kunna ta foton, skicka kartor, rörliga bilder etcetera till kollegor. Rakel handhas sedan 2015 av det statliga bolaget Teracom, och man påstår sig där vara redo för att, efter i sammanhanget mindre investeringar, sjösätta Rakel G2. Det är en ordning som ligger väl i linje med vad som föreslogs i SOU:n Kommunikation för vår gemensamma säkerhet – Uppdrag om en utvecklad och säker kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar (Ds 2017:7) som publicerades 2017.

Trots detta tvingas samhällsviktig verksamhet vänta på nästa generations kommunikationssystem då regeringen inte agerat. Dessutom har regeringen nu i stället hänskjutit till MSB med flera att se över ett helt nytt system i stället för att låta Teracom lansera sin uppdaterade version. Exakt hur politiken bör framskrida för att snabbt möjliggöra ett Rakel G2 låter jag förbli osagt, men att frågan är av stor vikt är uppenbart.

Med anledning av detta önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur kommer det sig att regeringen inte fått Rakel G2 på plats, och vilka åtgärder kommer regeringen att vidta framöver för att skyndsamt förbättra kommunikationssystemet för samhällsviktig verksamhet?