Fråga 2021/22:1645 Hundsmugglingens utbredning

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Insmugglade hundvalpar är ett stort problem som har varit och är på tapeten. En del smugglare blir stoppade av Tullverket vid Öresundsbron medan andra slipper undan och finner andra vägar in i Sverige. Vilka blir lidande i detta? Jo, djuren.

Gång på gång har vi fått rapporter om hundsmuggling, inte minst under pandemin när alla ville skaffa hund. När inte alla uppfödare hann med uppstod marknaden för insmugglade hundar, där man försökte tillgodose behoven hos köpare.

Detta har inneburit att en organiserad brottslighet kring hunduppfödning har vuxit fram och etablerats även här i Sverige. Hundvalpar föds upp i fabriker där tikarna tvingas para sig för konstant valpning. Man tar valparna från tiken så att de går miste om anknytningen, och man har inte koll på om valparna mår bra. Sjukdomar och parasiter förekommer. Rabies, som vi varit förskonade från i Sverige, är inte ovanligt. Valparna säljs sedan avsevärt billigare med falska papper och falska identiteter.

Det är viktigt att Sverige stärker de lagar som är till för att skydda djur och att vi värderar djur högt. Djur kan ju inte yttra sig mer än att exempelvis gnälla eller skrika till när någon är elak mot dem. Valpar som är i dåligt skick kan inte ens göra det.

Tullverket behöver förstärkas med tulltjänstemän för att kunna ta fast de brottslingar som ingår i ett kriminellt nätverk och för in djur i Sverige.

Med hänvisning till ovanstående fråga vill jag ställa följande fråga till finansminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att stoppa den svarta marknaden med insmugglade hundvalpar?