Fråga 2021/22:1641 Vapenförvaringsregler

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Skytteidrotten har varit en av de snabbast växande idrotterna de senaste tio åren. I genomsnitt har de förbund som har skytte på programmet vuxit med 40 procent, och vissa förbund exempelvis skidskytte och dynamiskt skytte, har vuxit ännu mer. Även jaktrörelsen har ökat under samma period och det är inte ovanligt att flera personer i samma familj ägnar sig åt både jakt och sportskytte.

Det är förstås ytterst ovanligt eller snarare närmast uteslutet att dessa engagerade människor är involverade i gängkriminalitet eller annan olaglig verksamhet. Trots detta har regeringen lagt ned enorma resurser på att begränsa och försvåra på olika sätt för våra laglydigare jägare och sportskyttar.

Kravet på förvaring av vapen i säkerhetsskåp infördes år 2003, vilket var klokt. Det var dock en okontroversiell fråga eftersom de flesta jägare och sportskyttar redan innan förvarade sina vapen i vapenskåp. När bestämmelsen tillkom var avsikten att privatpersoner med vapenlicens skulle förvara sina vapen i vapenskåp (säkerhetsskåp av modell SS3492, numera SSF3492) medan man skulle ha hårdare förvaringskrav för företag och föreningar eftersom deras anläggningar både var skyltade och dessutom obevakade nattetid.

Polisen fick föreskriftsrätt för handlares och föreningars vapenförvaring, inte för privatpersoner. Lagtexten var emellertid inte helt tydlig, vilket skapade tolkningsutrymme som fört med sig omtolkningar av föreskrifterna. Detta har resulterat i att polisen bland annat tillämpar föreskrivenföreskrifter för föreningar och företag även för privatpersoner vilket strider mot lagstiftarens mening och ger svåra konsekvenser för privatpersoner.

Polisen har även på eget initiativ infört ett poängsystem som begränsar antalet vapen du får ha i ett vapenskåp, en begränsning som kan vara mer restriktiv än den klassning som finns för vapenskåpet. Detta har exempelvis inneburit att ett hushåll där flera personer jagar eller är skyttar tvingas skaffa sig samma anpassade förvaring som företag ska ha (värdeskåp Grade III). Ett sådant skåp, stort nog att rymma jaktgevär, kan kosta mellan 30 000 och 50 000 kronor, i stället för ett vanligt vapenskåp som kostar runt 5 000 kronor. Enligt polisen får man alltså inte ha varsitt säkerhetsklassat vapenskåp. De skåp som polisen kräver är mer eller mindre svåra att ha (omöjliga) i normala bostäder eftersom vikten på vapenskåpet överstiger byggnormens krav. Det finns exempel på privatpersoner som har ålagts åtgärder som innebär extremt stora kostnader, exempelvis att de har fått bygga ett vapenvalv för sina vapen för att de ska kunna fortsätta med sin hobby. 

Man kan också ta ett exempel med två aktiva skyttar, en jägare och en som är sportskytt som bor tillsammans eller flyttar ihop. Endera tvingas den ena göra sig av med några av sina vapen, sluta med några idrottsgrenar eller så tvingas de leta rätt på en bostad med bjälklag eller golv som klarar av skåpets vikt. Skulle det dessutom finnas en äldre son eller dotter i familjen som vill ta efter sina föräldrars intresse, problematiseras det än mer. Så som reglerna ofta tillämpas av polisen i dag ställs krav på förvaring i dyra värdeskåp för samtliga hushållets vapen så snart antalet poäng går över 20. Poängsystemet är inte bara ett orimligt krav för privatpersoner utan också ett onödigt försvårande för jägare och sportskyttar.

En enkel och lämplig lösning på detta är att det i lagen anges att privatpersoners vapen ska förvaras i säkerhetsskåp (SSF 3492) och med det antalet vapen per skåp som medges för säkerhetsskåpets klassning. På så sätt kunde man återgå till vad som var avsikten när förvaringskravet infördes och undanröja försvårande tolkningar av vapenlagen som direkt komplicerar och motverkar utövandet av Sveriges jakt och sportskytte. Därför bör vapenlagen förtydligas på detta område.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att underlätta för landets sportskyttar och jägare?