Fråga 2021/22:1632 Genomförande av ändringarna i EU:s vapendirektiv och en översyn av vapenlagstiftningen

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen har nyligen kommunicerat kommittédirektiv till en särskild utredare. Denne ska lämna förslag till de författningsändringar som krävs i svensk rätt för att genomföra 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv på miniminivå. Därutöver ska utredaren bland annat se över de alla tillkännagivanden som staplats på hög hos Justitiedepartementet efter alla gånger riksdagen kört över regeringen i vapenfrågor.

Detta agerande från regeringen kan för den icke insatta uppfattas som handlingskraftigt och positivt – men det kunde inte vara mer fel än så. Anledningen till att regeringen tillsätter en utredning och sätter ihop en parlamentarisk referensgrupp till densamma är inte att man yrvaket börjat värna om jägare och sportskyttar. I stället handlar det om att försöka begrava dessa viktiga frågor under valrörelsen och kunna hänskjuta frågorna till utredningen och referensgruppen. Detta förfarande kommer att brukas varje gång oppositionen kritiserar regeringen för någon enskild vapenfråga de ännu inte löst trots ett flertal tillkännagivanden.

Min tes bygger inte endast på min kännedom om det socialdemokratiska partiet utan även på det faktum att regeringen haft många år på sig att agera i dessa frågor utan att göra det. År 2017 kom EU:s vapendirektiv, och anledningen till att det inte är implementerat i Sverige är endast att Socialdemokraterna med flera inte önskat implementera det på miniminivå (vilket man nu påstår sig önska göra …). Därutöver har riksdagen i många fall hunnit rikta nya tillkännagivanden i samma frågor, år efter år, utan att regeringen agerat.

Det rimliga hade varit att regeringen bara gick riksdagsmajoriteten till mötes genom att komma med ett förslag på implementering av EU:s vapendirektiv som ligger på miniminivå och verkställer de tillkännagivanden som riktats.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern och regeringen att agera på de riktade tillkännagivandena under tiden som utredningen arbetar eller pausa allt arbete till november 2023, då uppdraget ska slutredovisas?