Fråga 2021/22:1626 Undantagslagstiftning och utegångsförbud

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under påskhelgen ägde fruktansvärda korankravaller rum i vårt land. Över 400 poliser uppges ha skadats, och statens våldsmonopol utmanades kraftigt samt förlorades i vissa fall. Det står nu klart att massinvandring, obefintliga krav i integrationspolitiken och slapp kriminalpolitik leder till en oerhört dyster samhällsutveckling. Sverige har i dag stora hot inom riket i form av våldsverkande aktörer som hatar Sverige och allt som representerar Sverige – våra värderingar, vår polis, vår demokrati med mera.

Utgångspunkten måste vara att svensk lag och grundlagsfästa rättigheter alltid ska upprätthållas i Sverige, även i områden som kommit att belastas av kulturella parallellstrukturer, kriminalitet och invandring. Svenska statens våldsmonopol ska aldrig backa undan eller ge vika för våldsyttringar och angrepp. Polisen måste få fler verktyg, större befogenheter och ett tydligare uppdrag att etablera det svenska samhällets dominans i områden och situationer där det trängts tillbaka eller angrips.

Mot denna bakgrund har Sverigedemokraterna sedan korankravallerna presenterat två separata åtgärdspaket för att få bukt med parallellsamhällena och den kriminalitet de göder. Först ett 30-punktsprogram mot korankravallerna och därefter ett åtgärdspaket mot parallellsamhällen explicit. Inget annat parti har tydligt anslutit till våra förslag på åtgärder, men jag avser att åtminstone utkräva svar från regeringen om hur de ställer sig till de olika åtgärderna.

Vi vill utreda möjligheten att tillfälligt utfärda ingripande föreskrifter, innefattande till exempel utegångsförbud, visitations- och identifikationsplikt, förenklade regler om husrannsakan och rörelsebegränsningar i en undantagssituation. Detta bör även utöka polisiära befogenheter och andra brottsbekämpande åtgärder inom det område och den tid som gäller för en allvarlig situation.

Med anledning av det ovannämnda önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att utreda frågan om eventuell undantagslagstiftning?