Fråga 2021/22:1624 Ändrad instruktion till Försvarsmakten om ökad elproduktion

av Rickard Nordin (C)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Rysslands invasion av Ukraina har visat hur viktig energifrågan är ur säkerhetssynpunkt. Stora delar av Europa är beroende av att köpa rysk gas, vilket motverkar de sanktioner man inrättat mot den ryska ekonomin.

Svensk elproduktion kan genom elexport ersätta rysk gas i Europa och stärka vår säkerhet, samtidigt som den spelar en viktig roll i att ersätta fossila bränslen inom industri- och transportsektorn i Sverige.

Försvarsmakten har, som en av flera myndigheter, fått i uppdrag att möjliggöra ytterligare 90 terawattimmar havsbaserad vindkraft, utöver de 30 terawattimmar som antas rymmas i nuvarande havsplaner. Försvarsmakten har också i uppdrag att ”utveckla förmågan till tidig dialog och samverkan med relevanta myndigheter och organisationer i planerings- och prövningsprocesser för förnybar energiproduktion”.

FOI har i flera rapporter visat på möjligheter för Försvarsmakten och elproduktion att kunna samexistera genom förändrade synsätt och uppdaterade regelverk. Goda exempel finns från våra grannländer.

I dag stoppas ett stort antal vindkraftsprojekt av Försvarsmakten. Enligt Försvarsmaktens senaste årsredovisning lämnande myndigheten under 2021 sammanlagt 24 yttranden om havsbaserade projekt. Endast fyra var ”helt eller delvis” förenliga med riksintresset, medan 20 (83 procent) ansågs innebära ”risk för skada”. Mörkertalet är dessutom stort, då många helt enkelt inte ansöker om tillstånd i de mycket stora områden där Försvarsmakten lagt sina ”stoppområden”, exempelvis. 

Energimyndigheten har tidigare föreslagit ”att det i Försvarsmaktens instruktion anges att även verka för 100 % förnybar elproduktion” (yttrande den 14 augusti 2018 angående samråd om havsplaner).

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att genomföra Energimyndighetens förslag om att ändra Försvarsmaktens instruktion i syfte att Försvarsmaktens ska verka för en ökad utbyggnad av elproduktionen?