Fråga 2021/22:1601 Fler anstaltsplatser i Sörmland

av Adam Marttinen (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Kriminalvårdens kapacitet har under flera år varit ansträngd genom en samhällsutveckling där den grova brottsligheten ökar och där samhället ser allvarligare på framför allt grövre och mer hänsynslösa våldsbrott.

Kriminalvården har fattat beslut om att utreda förutsättningarna för att bygga tillfälliga byggnader med totalt 400 platser på anstalterna Brinkeberg, Haparanda, Hällby, Kristianstad, Ljustadalen och Storboda. I skrivande stund är flera byggnader på plats, vilket bland annat gäller Hällbyanstalten i Sörmland, där 52 platser i modulbostäder uppförts inom anstaltens befintliga struktur. Dessa modulbyggnader har en begränsad bygglovstid på 10–15 år.

På flera håll planerar kriminalvården att bygga permanenta hus, så kallade typhus. Vid Hällbyanstalten finns goda förutsättningar att göra en permanent utbyggnad av anstaltskapaciteten, vilket i dag utgör en outnyttjad potential.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern och regeringen att vidta någon åtgärd för att bygga ut en mer permanent anstaltskapacitet utöver vad som är planerat för att hantera kapacitetsbristen inom kriminalvården, exempelvis på Hällbyanstalten i Sörmland?