Fråga 2021/22:158 Höga hyreskostnader vid renovering

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Det är ett välkänt fenomen att nyproduktion och renoveringar ger höga hyresnivåer. Ovanpå en redan befintlig hög hyresnivå så kan renoveringar i många fall innebära att hyran höjs i så stor omfattning att hyresgäster inte längre har råd att bo kvar.

Olika upplåtelseformer för bostäder behövs eftersom människors behov och förutsättningar ser olika ut. Hyresrätten spelar en viktig roll; en stor andel av befolkningen bor i hyresrätter, närmare tre miljoner svenskar. För dessa hyresgäster, och för fastighetsägares möjligheter att renovera sina fastigheter, vill Sverigedemokraterna att regeringen utreder möjligheten till införande av skattefria underhållsfonder där fastighetsägare avsätter pengar som senare kan användas i samband med renovering.

Boverket föreslår i rapporten Uppdrag att utvärdera stödet för renovering och energieffektivisering samt att analysera ägarförhållanden på hyresbostadsmarknaden från 2021 ett återinförande av möjligheten att avsätta medel för underhåll i skattebefriade underhållsfonder. Man noterar att det skulle minska behovet av att finansiera underhållsåtgärder via standardhöjande åtgärder som inte efterfrågas av hyresgästerna. Boverket lägger som ett åtgärdsförslag fram att regeringen bör utreda huruvida skattefria underhållsfonder för hyresbostäder bör införas. Detta lyfter även Sveriges allmännytta upp som ett välkommet förslag och noterar att det skulle skapa stort mervärde för hyresgäster och bostadsföretag. Det skulle innebära att man undviker att skjuta framtida kostnader för underhåll på framtida generationer av hyresgäster. Vidare skulle fastighetsägare på ett enklare sätt då kunna garantera att underhåll blir gjort i rätt tid, vilket ger en ökad boendekvalitet utan omfattande hyreshöjning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Avser statsrådet att få till stånd en utredning av möjligheterna till införande av skattefria underhållsfonder, och i så fall när i tid?