Fråga 2021/22:1579 Uppföljning av medel som går till polisen

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Utvecklingen med gängkriminalitet i våra utsatta och särskilt utsatta områden går åt helt fel håll. Från politikens sida har arbetet med brottsbekämpning prioriterats. Tyvärr har vi sett att den negativa spiralen fortsätter med ständiga mord och skottlossningar. Högre polischefer har i medier gått ut och pratat om att om att vi är på rätt väg. I själva verket ser vi att utvecklingen med gängkriminalitet nästlar in sig överallt runt om i landet. Detta är inte längre ett fenomen som enbart kan knytas till förorterna i de större städerna.

Under påsken fick vi se ytterligare exempel på hur kriminella tog över och satte skräck i vårt samhälle. Poliser hotades, misshandlades och tvingades bort från områden som togs över av gängmedlemmar och andra människor som föll in i samma mönster med att använda våld. Poliser vittnar om dåligt ledarskap, underbemanning, otillräcklig utrustning och brist på verktyg för att bekämpa upploppen på ett effektivt sätt.

Otryggheten på våra gator och torg samt bostadsområden som mer eller mindre har tagits över av kriminella gäng är en skam för vårt land, och utvecklingen borde ha stoppats för länge sedan.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur ämnar ministern följa upp den budget som går till polisen för att med fler poliser på gatan bekämpa brottsligheten, så att det säkerställs att de prioriterade medlen går till rätt saker?