Fråga 2021/22:1568 Verkställande av att inrätta ett House of Sweden i Taipei

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Enbart Socialdemokraterna röstade emot när riksdagen i slutet av april valde att bifalla bland annat en motion från undertecknad om att förstärka Sveriges närvaro i Taiwan genom inrättandet av ett House of Sweden i Taipei. Detta är ett beslut som möjliggör för utvecklade relationer mellan våra båda länder samt en förbättrad svensk representation för svenskar boende i Taiwan.

Det finns i dag ett ömsesidigt intresse av att utnyttja potentialen med ett långtgående akademiskt utbyte som även medför utökade handelsrelationer. Ett fördjupat samarbete mellan Sverige och Taiwan skulle kunna utveckla redan befintliga satsningar på välfärd och utbildning samt stimulera ekonomiska investeringar. Inte minst mot bakgrund av att såväl Sverige som Taiwan är framstående producenter av högteknologiska produkter och att Taiwan är en given destination för innovationskraftiga svenska företag borde det således inte finns några hinder att skynda på processen med att verkställa riksdagens beslut.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

När kan vi förvänta oss att regeringen verkställer riksdagens beslut om utökade bilaterala samarbeten med Taiwan samt inrättandet av ett House of Sweden i Taipei?