Fråga 2021/22:1567 Effektivare hantering vid utbetalning av ersättning till brottsoffer

av Angelica Lundberg (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Undertecknad ställde den 3 maj 2022 en skriftlig fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson gällande processen kring utbetalning av skadestånd till brottsoffer (Proportionerlig ersättning till brottsoffer, skriftlig fråga 2021/22:1536). En del av min fråga var på vilket sätt ministern avser att konkret utveckla en välfungerande process för ersättning till brottsoffer så att den inte fördröjs eller riskerar att helt utebli.

I sitt svar besvarar ministern endast den del av min fråga som rör storleken på ersättning till brottsoffer. Jag delar ministerns uppfattning att det är viktigt att stärka brottsoffers ställning och att brottsoffer ska få upprättelse för den kränkning som brottet inneburit. Därför välkomnar jag den proposition till riksdagen om stärkt rätt till skadestånd för brottsoffer som regeringen lagt fram.

Frågan om processen kring själva utbetalningen kvarstår dock. Dagens system innebär att brottsoffret ibland själv behöver kontakta den skadeståndsskyldige för att få sin ersättning. Det är inte en rimlig ordning att brottsoffer tvingas ägna både tid och kraft åt att få sin självklara rätt. I juni 2021 riktade också riksdagen ett tillkännagivande till regeringen med innebörden att hanteringen av ersättning till brottsoffer bör effektiviseras.

Därför ställer jag åter frågan till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att agera för att följa riksdagens tillkännagivande om att effektivisera utbetalningen av ersättning till brottsoffer så att ersättningar inte fördröjs eller uteblir, och när kan vi förvänta oss ett förslag från regeringen med den innebörden?