Fråga 2021/22:1564 Den enskildes inflytande i samrådsprocessen

av Mikael Larsson (C)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

När ny infrastruktur och nya elledningar ska byggas ska samråd ske med markägare och kommuner med flera. Det finns reglerat att samråd måste ske. Dock ser det väldigt olika ut hur samråd sker runt om i landet och hur olika statliga myndigheter och verk genomför samråd. I miljöbalken står det enbart att samråd ska ske men inte hur det ska gå till.

Hos en del myndigheter och statliga verk ska anmälan ske till samråd, och på andra ställen sker det via öppet hus. Skillnaden är alltså väldigt stor, och detta gör att det blir olika förutsättningar för hur den lilla människan kan vara med och ta del av underlag och påverka olika objekt via samråd.

Jag frågade statsrådet Annika Strandhäll via en skriftlig fråga om statsrådet anser att samråd i dag fungerar bra, och om inte, vad statsrådet tänker vidta för åtgärder. Statsrådets svar var att samråd är viktigt och att det finns flera sätt att genomföra detta på.

Jag blir uppvaktad av mängder med människor och organisationer som anser att samrådet inte alltid fungerar och där exempelvis markägarens åsikter inte alltid kommer fram. När statsrådet hör om dessa exempel bör hon vidta åtgärder. Statsrådet svarade heller inte riktigt på frågan om det tydligt framgår hur ett samråd ska gå till.

Jag vill därför fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll följande: 

 

Anser ministern att det tydligt framgår i miljöbalkens bestämmelser om samråd att de berörda ska ges inflytande och delaktighet, och om inte, tänker ministern vidta några åtgärder för att stärka den enskildes rätt till inflytande i samrådsprocessen?