Fråga 2021/22:156 Dyslexi och nationella prov

av Betty Malmberg (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Frågan om huruvida elever med dyslexi ska få använda sina hjälpmedel då de skriver nationella prov i årskurs 3 och 6 har diskuterats under många år utan att få någon lösning. Det är något som från Skolverket har förklarats med att vi annars inte vet hur många elever som egentligen behärskar att läsa och skriva. Detta är en förklaring som ställs på sin spets då vi först genom Riksrevisionens rapport i april kunde ta del av att Sverige undantagit en för hög andel elever med utländsk bakgrund att delta i Pisaundersökningen. Liksom då det i dagarna blev känt att detta också gäller för det internationella läsförståelseprovet Pirls.

Vi är många som aldrig har kunnat förstå varför Skolverket tillåts stoppa dyslektiker från att använda sina hjälpmedel under nationella prov i lägre årskurser. Men den frågan blir än mer påtaglig då Skolverket tydligen i andra sammanhang inte alls bryr sig om att samla eller bidra till en rättvisande statistik som visar hur många elever som egentligen behärskar olika färdigheter.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att dyslektiska elever framdeles ska få använda sina hjälpmedel vid nationella prov i årskurs 3 och 6?