Fråga 2021/22:155 Cyberbrott mot företag

av Magnus Stuart (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Under de senaste åren har vi sett en kraftig ökning av olika cyberbrott mot företag men även mot myndigheter och organisationer. När fler medarbetare har arbetat hemifrån under pandemin så har också riskerna för intrång i de olika systemen kraftigt ökat.

Vi ser också att flera viktiga samhällsfunktioner har drabbats av cyberattacker. Ett exempel av många inträffade tidigare i år då en av de större dagligvarukedjorna drabbades av ett cyberangrepp som påverkade deras kassor och de tvingades stänga sina butiker i flera dygn.

I många fall blir intrånget inte allmänt känt, och många företag och organisationer tycker det är genant att ha drabbats och därför söker man inte heller hjälp utan betalar det belopp som utpressaren kräver för att återställa systemen.

Inom området cyberbrottslighet krävs bättre kunskap, hjälp och information till näringslivet och det offentliga. Vidare krävs ett aktivt nationellt brottsbekämpande och ett större internationellt samarbete för att lagföra dessa brottslingar, som ofta är internationella.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Är ministern beredd att tillsätta en utredning för att kartlägga vilka informations- och utbildningsbehov som krävs för att förebygga cyberbrott mot våra företag?