av Markus Wiechel (SD)
till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)
Enligt FN beräknas över 15 miljoner människor i Ukraina vara i behov av akut humanitärt stöd, och totalt omkring 7,7 miljoner människor uppskattas vara på flykt inom Ukraina. Detta är alltså internflyktingar, utöver de nästan 5,5 miljoner människor som har flytt landet.
President Volodymyr Zelenskyj har tydliggjort att sjukvårdssituationen i landet är extremt ansträngd och att de har ett enormt behov av mediciner. Faktum är att människor dör till följd av att det saknas något så enkelt som antibiotika. Utöver bristen på sjukvård och läkemedel har det nu, enligt Zelenskyj, förstörts närmare 400 sjukhus och vårdinrättningar.
Regeringen har återkommande sedan Rysslands invasion startade agerat senfärdigt, vilket kanske var som tydligast i frågan om vapenleveranser – som ju regeringen initialt var helt emot. Det har dock varit glädjande att regeringen dels bistått Ukraina ekonomiskt, donerat sjukvårdsmateriel. Dock saknas fortfarande en donation av läkemedel, trots att det finns en hel del läkemedel som skulle kunna skickas dit.
Enligt socialminister Lena Hallengren är det ett problem med det svenska regelverket som till följd av olika krav, såsom bestämmelser om minsta kvarvarande hållbarhetstid, förhindrar apoteksaktörer från att skicka mediciner.
Det bör inte vara vare sig kontroversiellt eller ens svårt att skicka läkemedel, i synnerhet inte preparat som vi ska ha en stor tillgång på. Det kan då inte vara rimligt att en nödvändig biståndsinsats, i detta fall donation av läkemedel, ska förhindras till följd av onödig byråkrati eller eftersatta regler.
Statsrådet Matilda Ernkrans önskas mot bakgrund av detta svara på följande:
Har statsrådet vidtagit några åtgärder i syfte att möjliggöra för ökad donation av läkemedel till Ukraina?