Fråga 2021/22:154 Utvecklade och bredare finansieringsformer

av Magnus Stuart (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Stora delar av kultursektorn är i behov av extern finansiering. I dag sker detta huvudsakligen via skattemedel och i vissa fall genom avgifter som tas ut av de som konsumerar kulturen.

I riksdagen är samtliga partier överens om att vi ska ha en blommande och växande kultursektor. Dock kan vi konstatera att de statliga, regionala och kommunala bidragen till kulturen inte räcker för att vi ska nå våra kulturpolitiska mål som är beslutade av riksdagen.

Det finns ett genuint intresse från företag, stiftelser, organisationer, privatpersoner med flera att som ett komplement till de statliga anslagen bidra till kultursektorns tillväxt.

Det finns flera förslag till hur detta skulle kunna ske, till exempel genom skatteavdrag eller olika former av avdragsgill sponsring. Tänk om vi genom en bredare finansiering av kultursektorn kunde skapa nya kompletterande sätt att finansiera kulturen och därmed se den växa och frodas.

Förutom kulturen vore det önskvärt om vi kunde ta fram finansieringsformer för att även stötta olika organisationer inom civilsamhället.

Självklart ska denna nya finansieringsmodell, precis som staten, hålla en ordentlig armlängds avstånd till kulturen och civilsamhället. Målet är en fri kultur och ett blomstrande civilsamhälle som har förstärkta ekonomiska möjligheter att utvecklas och växa.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Är ministern beredd att initiera tillsättandet av en utredning för att förutsättningslöst utreda en bredare finansiering av kulturen och civilsamhällets aktörer i syfte att värna och möjliggöra en mångfald av finansiärer?