Fråga 2021/22:1535 Tillkännagivandet gällande Renmarkskommitténs direktiv

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Den 22 juni 2021 beslutades om ett tillkännagivande i riksdagen gällande att direktiven till Renmarkskommitténs arbete skulle breddas enligt nedanstående, som är citat från betänkandet:

”I januari 2020 meddelade Högsta domstolen dom i det s.k. Girjasmålet mellan Girjas sameby och staten. Domen som i sitt avgörande lutar sig mot urminnes hävd tilldelade Girjas sameby ensamrätt till småviltsjakten och fiske med ensam förfoganderätt inom samebyns område. Domstolens avgörande har skapat en stor osäkerhet hos lokalbefolkningen och andra som i generationer jagat och fiskat i de områden som nu samebyn fått ensamrätt till. Utskottet anser att det är bra att en parlamentarisk kommitté ska tillsättas för att se över rennäringslagen. Avgörandet i frågan om Girjas borde ha fattats på politisk nivå och inte av domstol, eftersom frågan handlar om att väga olika intressen mot varandra, och lagstiftningen har varit otydlig i detta avseende. Utskottet anser att det behövs en inkluderande dialog där hänsyn tas till både samers rätt och till lokalbefolkningens och övriga boende i Sveriges rätt till småviltjakt och fiske.”

Nu ser vi att regeringen till slut väljer att svara på tillkännagivandet, vilket är glädjande. Dock ser vi i utkastet, som nu är på konsultation hos Sametinget, att det inte stämmer överens med besluten i tillkännagivandet. I stället för att utreda ”lokalbefolkningens och övriga boende i Sveriges rätt” lyfter man fram olika gruppers behov, vilket är något helt annat än det tillkännagivandet tar upp. En behovsanalys är redan gjord, och därför är det just övriga gruppers rättigheter som behöver ses över, vilket tillkännagivandet klart uttrycker. Det förefaller som att ett oavsiktligt fel infunnit sig i förslaget, genom en felaktig formulering i en svårläst text med många bisatser.

Min fråga till statsrådet Anna-Caren Sätherberg är därför:

 

Kommer statsrådet och regeringen, nu när vi uppmärksammat regeringen på dessa otydliga formuleringar, att ändra i utkastet så att det svarar upp mot det egentliga beslutet i tillkännagivandet?