Fråga 2021/22:1531 Rysk propaganda mot Sverige

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Plötsligt har den ryska propagandan mot Sverige trappats upp. I vad som sägs vara en busshållplats utanför den svenska ambassaden i Moskva har det bland annat dykt upp ett par affischer där kända svenskar, såsom Ingmar Bergman och Astrid Lindgren, utmålas som nazister. Det är precis samma metod som man använde inför invasionen mot Ukraina. I en text går att läsa ungefär följande: ”Ryssland mot nazism, de inte”, där ”de” är en hänvisning till Sverige genom en svensk flagga.

Det finns flera skäl till att rent av äcklas av detta smutsiga tilltag. För det första är det naturligtvis inte roligt att förknippas med nazism eller de fruktansvärda fasor som nazismen orsakat. Det är inte heller kul när vi kan se hur propagandan känns igen från precis innan den ryska invasionen av Ukraina. Man kan rent av, om man drar det långt, se det som ett förtäckt hot. Det kanske värsta är dock att det är en direkt markering mot Sverige, då propagandan bland annat noga har placerats precis utanför den svenska ambassaden i Moskva.

Utrikesministern och UD har hittills agerat förvånansvärt svagt när svar har förväntats efter att Ryssland har uppträtt aggressivt eller olämpligt. Det såg vi bland annat i samband med den blygsamma svenska hanteringen då endast tre ryska diplomater skulle utvisas som svar på Rysslands anfall mot Ukraina. Detta kunde jämföras med att vårt lilla grannland i söder, Danmark, utvisade hela 15 diplomater. Svaret på Sveriges blyga hantering var att Ryssland utvisade fyra svenska diplomater, varför utrikesministern påstod att Sverige skulle svara på ett lämpligt sätt. Det har fortfarande inte skett.

Utrikesminister Ann Linde önskas mot bakgrund av detta svara på följande:

 

Avser utrikesministern att agera mot bakgrund av den ryska propagandan mot Sverige, och på vilket sätt har Sverige svarat efter Rysslands utvisning av fyra svenska diplomater?