Fråga 2021/22:1530 Folkräkning

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Ida Karkiainen (S)

 

Den 27 april röstade riksdagen ja till flera förslag från Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. Ett av dessa rörde frågan om folkräkning, som undertecknad också har motionerat om. Det är milt uttryckt en nödvändig åtgärd mot bakgrund av de många och omfattande problem som vi ser i Sverige i dag som tar sig i uttryck genom alltifrån välfärdsbedrägerier till kriminalitet.

I dag har vi helt enkelt ingen aning om hur många människor som vistas i Sverige utan tillåtelse, men enligt Skatteverkets uppskattningar lär omkring 200 000 personer vara skrivna på felaktiga adresser. Att det är så visar med all önskvärd tydlighet att staten saknar kontroll över folkbokföringen och att det krävs åtgärder från statens sida för att undvika kostnader för medborgarna. Att det är så enkelt att fuska med folkbokföringsuppgifter leder också till att det blir enklare för den grova organiserade brottsligheten att verka i Sverige. Kriminella kan nämligen dölja sin verksamhet eller identitet genom att ange felaktiga folkbokföringsuppgifter samtidigt som det försvårar för rättsväsendet att förhindra illegal verksamhet och möjliggör bland annat grövre bedrägeri, exempelvis gällande välfärdsförmåner.

En folkräkning behövs med andra ord för att säkerställa kontrollen över vilka som befinner sig i landet samt vilka som bor var. En grundförutsättning för att välfärdssamhället över huvud taget ska fungera är att det är ordning i folkbokföringen. Denna ordning krävs också för att vi ska lyckas i kampen mot kriminalitet och utanförskap.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Ida Karkiainen svara på följande fråga:

 

När förväntas regeringen genomföra den folkräkning som riksdagen beslutat om, och kan vi förvänta oss att ministern och regeringen vid behov tar generella initiativ för att säkerställa att det vidtas åtgärder emot de individer som ertappas med falsk folkbokföring?