Fråga 2021/22:153 Bygget av Händelöleden

av Betty Malmberg (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

För tio år sedan breddades och fördjupades farleden in till Norrköpings hamn på Händelö. Samtidigt invigdes en utbyggnad av den så kallade Pampushamnen med en ny containerhamn och kombiterminal. Detta gör att Norrköpings hamn i dag ses som en av landets till ytan större och modernare hamnar, som också är av stor betydelse för andra viktiga logistiknoder såsom Örebro och Hallsberg. Hamnen är också klassad som riksintresse av Trafikverket (TRV 2013/10669).

För att de kommunala och statliga investeringarna i hamnen ska kunna effektiviseras fullt ut krävs dock hållbara möjligheter för att frakta gods till och från hamnen, såväl det som transporteras på järnväg som det som går på väg. Trafikverket och kommunen har därför kommit överens om att förutom satsningen på järnvägsförbindelsen till södra stambanan, den så kallade Kardonbanan, även satsa på hållbara vägförbindelser. I dag passerar nämligen tung godstrafik rakt igenom centrala Norrköping, vilket infrastrukturen inte är dimensionerad för. Kommunen har därför nu förbundit sig att fullfölja sitt löfte gentemot Trafikverket genom att bygga Johannisborgsförbindelsen, samtidigt som Trafikverkets del i överenskommelsen, att färdigställa Händelöleden, inte har prioriterats i förslaget till den nationella infrastrukturplanen. Detta måste åtgärdas.

Siemens Energy är ett av företagen som är berörda av problematiken. Företaget, som har 3 500 anställda i Finspång, är världsledande på turbiner, och exporterar 90 procent av sin produktion till framför allt länder utanför EU. Deras transporter är extremt skrymmande och tunga men måste i dagsläget transporteras genom Norrköping för att nå hamnen. Det är inte hållbart.

På regeringens hemsida står det följande att läsa om direktiven till den nya nationella infrastrukturplanen: ”Infrastruktursatsningarna i den trafikslagsövergripande planen bidrar till en omställning till ett fossilfritt välfärdsland, ett Sverige som håller ihop, ett ökat bostadsbyggande och förbättrade förutsättningar för näringslivet.” Trafikslagsövergripande och förbättrade förutsättningar för näringslivet är viktiga nyckelord i det här sammanhanget. Därför måste också Trafikverket infria sin del av överenskommelsen med Norrköpings kommun. Det vill säga att bygga den så kallade Händelöleden mellan E4/E22 och riksväg 51 till riksintresset Norrköpings hamn.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i den fortsatta åtgärdsplaneringen då det gäller Händelöleden?