Fråga 2021/22:1529 Utländska körkort omvandlade till svenska

av Markus Wiechel (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

De allra flesta önskar ta körkort då det inte bara innebär ökad frihet utan även en större chans till jobb. Som körkortsinnehavare har man också ett ansvar för sig själv och för personer i ens närhet, varför kortet ska visa att man har de grundläggande kunskaper som krävs för att kunna framföra ett fordon i trafiken.

Det är såklart inte så lätt för alla att genomgå det teoretiska förarprov som i dag finns hos Trafikverket samt förbereda inför detta genom att läsa på om hur bilar fungerar, om trafikregler och i övrigt om hur man ska uppträda i trafiken. Det tar tid, och räknar man även in körlektioner kostar det dessutom en hel del.

Följden har varit att människor sökt sig till den svarta marknaden för att på ett enklare, och potentiellt också billigare, sätt kunna få ett körkort. Därtill finns en fullt laglig väg, som för många är betydligt enklare – nämligen att ta sitt körkort i ett annat EU-land, eller ett land utanför EU, för att sedan byta det till ett rumänskt som sedan kan bli svenskt.

Att detta sker är numera en tämligen öppen företeelse, där tidningen Epochtimes har kunnat visa att det finns organiserade resor till just Rumänien, enbart i detta syfte. Kostnaden för körkortet blir en bråkdel av vad det skulle kosta i Sverige, och kunskapskraven är betydligt lägre.

Regeringen kan naturligtvis inte göra mycket åt de EU-regler som vi måste förhålla oss till, men det finns ändå goda skäl att vidta åtgärder i syfte att minska risken att personer med otillräckliga kunskaper framför fordon på våra gator.

Mot bakgrund av detta önskas infrastrukturminister Tomas Eneroth svara på följande fråga:

 

Avser ministern att vidta åtgärder i syfte att säkerställa att personer med otillräckliga kunskaper inte kan få sitt utländska körkort utbytt till ett svenskt sådant, mot bakgrund av de exempel som finns med bland annat organiserade resor till Rumänien?