Fråga 2021/22:1521 Brobyte i Vrena

av Martina Johansson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under 2023 kommer bron över järnvägen i Vrena samhälle att bytas ut, ett arbete som beräknas ta tio månader. Järnvägen går rakt genom samhället, med boende på båda sidor. Budskapet från Trafikverket är att ingen ersättningsöverfart för biltrafik kommer att etableras då arbetet pågår. Man kommer att hänvisa till andra allmänna vägar, vilket innebär en omväg på två mil för att ta sig från den ena till den andra sidan av samhället. Detta kommer att innebära stora problem för boende, företag och samhällsviktiga verksamheter. 

Vrena har under de senaste 15 åren utvecklats från slumrande tillvaro till en levande bygd med många nya verksamheter. De visas ofta upp som ett ”gott exempel” på vad ideella krafter och företagsamma entreprenörer kan åstadkomma tillsammans. Man kan säga att det är Nyköpings kommuns motsvarighet till Gnosjö. De är oroade för att det här kan innebära ett bakslag i den positiva utvecklingen. 

I Vrena finns i dag både friskola, livsmedelsbutik, grönsaksproducenter, viltköttsförsäljning med mera. De olika verksamheterna finns på olika sidor av järnvägen, så det som i dag är möjligt att handla lokalt kommer att försvåras eftersom omvägen blir lång; en omväg som är dålig både ur miljösynpunkt och för den enskildes ekonomi. Många företagare är oroliga för sin överlevnad och för hur förändringen kommer att påverka räddningstjänsten om det börjar brinna på ”fel” sida av järnvägen. De flesta företagare har leveranser till eller från sig som körs av stora lastbilar. Även dessa kommer att hänvisas till omvägen på cirka två mil, vilket kommer att leda till ökade kostnader för leveransen. 

Vrenaborna känner djup oro inför det här. De har haft ett flertal möten och kontakter med Trafikverket och Nyköpings kommun för att hitta lösningar. Men den senaste informationen de har fått är att Trafikverket inte kan erbjuda något annat alternativ än en gångpassage över järnvägen som inte löser den arbetsföra befolkningens behov. 

Det finns nedlagda överfarter som skulle kunna öppnas igen. Enligt Trafikverket är det av budgetskäl helt uteslutet att öppna obevakade övergångar. På den aktuella sträckan går det fyra godståg om dagen vid ungefär samma tidpunkter varje dag. Det finns andra obevakade övergångar i länet, bland annat på TGOJ-banan, som också enbart trafikeras av godståg. Varför kan inte detta vara en tillfällig lösning även för Vrenaborna? 

Som statsrådet ser i texten kommer ett bra beslut att påverka bygden kraftigt. Även bra beslut behöver kringgärdas av fler beslut som gör att helheten blir bra. När myndigheter inte ser helheten och inte heller vad även små intäktsförändringar betyder för företagaren skapar det misstro hos befolkningen gentemot våra myndigheter, vilket i förlängningen är ett hot mot demokratin. Jag menar att för att samhället ska fungera krävs det att vi alla fokuserar på flera möjliga lösningar. 

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Vem bär helhetsansvaret för att verksamheter och samhällsfunktioner fungerar även under konstruktions- och reparationsarbeten av detta slag, och vilka generella initiativ är ministern beredd att ta med anledning av det som har framförts?